Wykładziny do restauracji

30 maja 2017
Fox_Tomasz
Wykładzina do restauracji

Kwestia odpowiedniej wykładziny w restauracji to nie tylko względy czysto estetyczne, to także wymóg prawny. Istnieje szereg norm ściśle określających wymagania, które podłoże musi spełnić aby lokal mógł uzyskać zgodę instytucji zatwierdzających działalność gastronomiczną.

Materiał z jakiego musi wykonana być posadzka w lokalu gastronomicznym powinien być:

  • trwały, odporny na ścieranie i uderzenia
  • gładki i łatwo-zmywalny
  • nienasiąkający
  • antypoślizgowy

Do tego dochodzą normy wymagane w obiektach publicznych, m.in:

  • określona klasa antypoślizgowa
  • określona klasa ognioodporności
  • określona klasa ścieralności

Wykładzina dywanowa

W przypadku wykładziny dywanowej głównym atutem jest przede wszystkim jej miękkość i komfort użytkowania. Pod uwagę wziąć należy odporność na zabrudzenia, którą zapewnić może odpowiednie zabezpieczenie: wykonanie z teflonu, scotchgardu, lub właściwości antystatyczne.

Kolejne kryterium to klasa użytkowa, zwana inaczej klasą ścieralności – powinna wynosić 33 (heavy commercial, norma EN1307). W celu zwiększenia komfortu klientów i akustyki zastosować można dodatkowy filc lub podkład gumowy, na którym montowana jest wykładzina.

Płytka winylowa LVT

To drugi popularny wybór w branży gastronomicznej. Ich niewątpliwą zaletą jest estetyka jaką wprowadzają. Mogą imitować surowce naturalne takie jak drewno lub kamień, zachowując przy tym dużo większą trwałość od swoich naturalnych odpowiedników. Do atutów niewątpliwie należą też stosunkowo niska cena zakupu oraz montażu, łatwość w wymianie uszkodzonych elementów.

Klienci cenią sobie podłoże LVT również ze względu na:

  • bogate wzornictwo i kolorystykę
  • łatwość w utrzymaniu czystości
  • długi czas żywotności produktu
  • odporność na ścieranie oraz środki chemiczne
  • antypoślizgowość i bezpieczeństwo użytkowania
  • właściwości tłumiące hałas
  • trudnozapalność
  • antyelektrostatyczność

Na zakupie sprawa jednak się nie kończy – wykładzinę trzeba zamontować. Jeżeli nie mamy doświadczenia, najlepiej zlecić to fachowcom. Ci ostatni dokonają także oceny lokalu i pomogą także w wyborze odpowiedniego materiału.


Zobacz ofertę
wykładzin do restauracji



Skontaktuj się z naszymi fachowcami

Dział wykładzin:

Robert Lutomski
Beata Wojciechowska
Adam Jankowski
Piotr Balcerzak

Dział wykładzin:

Joanna Grzeszkiewicz

Doradztwo techniczne:

Zenon Marcinowski

Dział narzędzi; logistyka i administracja

Katarzyna Lewandowska

Kontakt odnośnie serwisu www